L’Institute for Healthcare Improvement fa públics els resultats de la nova enquesta realitzada a 2.500 adults nord-americans en relació amb els erros mèdics i la seguretat dels pacients. Aquesta enquesta va ser realitzada per NORC del 12 de maig al 26 de juny de 2017 i se suma a una altra consulta de 1997 realitzada per la National Patient Safety Foundation (NPSF), que es va fusionar amb l'Institute for Healthcare Improvement (IHI) a principis d'aquest any.

Els resultats revelen que la gran majoria dels nord-americans té experiències positives amb el sistema sanitari. Tanmateix, el 21% dels adults declara que ha experimentat un error mèdic en primera persona. L'enquesta també posa de relleu que, quan es produeixen errors, sovint tenen un impacte de llarga durada sobre la salut física del pacient, la salut emocional, el benestar financer o les relacions familiars.

La majoria dels enquestats, considera que els errors mèdics tenen origen en problemes sistèmics i que tant els professionals de la salut com els pacients tenen un paper rellevant en la millora de la seguretat dels pacients i de l’entorn hospitalari.

Els dies 27, 28 i 29 de setembre ha tingut lloc al Palau de Congressos de Barcelona el 54 Congrés SECOT, organitzat per la Sociedad Española de Cirurgía Ortopédica y Traumatología (SECOT). Aquest Congrés, ha comptat amb la col·laboració de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT), com a societat convidada. En aquest marc de col·laboració, el centre d’innovació per la salut, 4D Health, ha participat a la taula rodona “Noves eines per a la docència en la formació de la especialitat de cirurgia ortopèdica i traumatologia”, coordinada i moderada pel doctor Xavier Pelfort.

En aquest sentit, des del 4D Health s’ha posat l’accent en la metodologia de treball amb simulació, parlant, d’una banda, de com crear una experiència d’aprenentatge amb simulació i, d’altra, sobre la metodologia de reflexió a través de simulació.  
El divendres dia 1 de setembre el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va assistir a la presentació del projecte per a l’impuls dels estudis universitaris a la ciutat d’Igualada.

La presentació es va celebrar a l’Ajuntament, i va comptar amb la presència del rector de la Universitat de Lleida, Robert Fernández, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el Secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, a banda de diverses autoritats locals i representants del teixit empresarial i educatiu de la capital de l’Anoia.

Aquest projecte per impulsar els estudis universitaris a Igualada, se centra bàsicament en dos àmbits: d’una banda, l’àmbit de l’enginyeria i de la tecnologia, i d’altra el de la salut, on el centre 4D Health hi tindrà un paper fonamental per recolzar i donar valor afegit a aquesta aposta.

Avui dimarts dia 13 de juny el 4D Health ha acollit les pràctiques que formen part de l’avaluació continuada dels alumnes de segon curs del grau en Infermeria de la Universitat de Lleida (UdL) – Campus Igualada.

En aquesta jornada, que ha començat a les 9.15h i ha finalitzat a les 13.00h, s’han posat en pràctica habilitats clíniques i no clíniques i les han treballat amb un actor que interpreta un pacient i amb un  maniquí.

En total, 19 alumnes de la UdL – Campus Igualada han assistit avui al 4D Health i les pràctiques realitzades s’han coordinat a través de tres persones de la facultat i membres del 4D Health. 
El dilluns dia 29 de maig el centre de simulació per la innovació en salut, 4D Health, ha dut a terme la formació de 24 professionals de la salut (metges, infermers i tècnics d’ambulància) del Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. En aquest programa formatiu, de 6 hores i 30 minuts de durada, els professionals han posat en pràctica els nous protocols de treball en equip (organització, coordinació entre professionals, etc.) que han testat a través de l’activació dels codis ictus i infart agut de miocardi, amb la finalitat de determinar si el nou protocol d’actuació i funcionament s’adapta a les seves necessitats com a servei.

En la simulació, s’ha posat especial èmfasi en el treball de les competències no tècniques relacionades amb la comunicació, la presa de decisions, el suport mutu, la monitorització i consciència de la situació, i el lideratge, posant en pràctica actituds, coneixements essencials i habilitats pràctiques per fer front al maneig del pacient, en aquest cas, amb infart agut de miocardi o ictus durant el temps previ a l’arribada de l’equip d’extrahospitalària.

Cal tenir en compte, que a l’hora d’actuar davant alguna dolència és fonamental afavorir la interconnexió precisa entre els serveis d’emergències extrahospitalàries i intrahospitalàries unificant criteris de detecció, activació i actuació. És per això que resulta tan necessari establir i testar aquest nou protocol d’actuació i funcionament en un entorn real, escenari que ha proporcionat el centre 4D Health.