Què és la simulació?

En el camp de la medicina la simulació és la baula entre l’adquisició de coneixements i la posada en pràctica sobre pacients reals amb l’objectiu d’ajudar a evitar errors humans. Per a què les conseqüències d’aquests possibles errors siguin mínimes o inexistents, estudiants i professionals s’entrenen en centres com el 4D Health d’Igualada fent simulacres en escenaris mèdics gairebé reals, i així analitzen com s’han d’enfrontar a les situacions que es poden trobar en el seu dia a dia.

 

Una eina d’aprenentatge que serveix d’entrenament

Aquesta pràctica és una part important de l’ensenyament aplicada a diferents nivells de formació, des del pregrau fins a la formació professional continuada. Aquest tipus d’entrenament mèdic permet un aprenentatge progressiu, reforçat, supervisat i amb un anàlisi posterior dels resultats, mètode que ha demostrat ser molt eficaç. Els professionals de la salut poden dur a terme simulacions a tres nivells: aules de demostracions pràctiques, laboratoris d’habilitats clíniques i centres de simulació multimodal i multidisciplinària.


Pràctica sense cap risc per al pacient

Fent simulacions es posen en pràctica, sense cap risc per als pacients, els coneixements que els professionals de la salut han adquirit, i a més, els serveix per complementar la formació. En els escenaris realistes es poden plantejar situacions límit o inesperades perquè els participants en la simulació aprenguin com reaccionar de manera ràpida i eficaç. 


Les simulacions són enregistrades per poder avaluar-les

Les instal·lacions del 4D Health estan equipades amb un innovador sistema d’alta definició de petites càmeres i micròfons disposats arreu de l’edifici. Aquest sistema permet enregistrar totes les simulacions que es duen a terme a l’hospital per, després, revisar l’àudio i el vídeo totes les vegades que siguin necessàries per aprendre dels errors. Totes aquestes imatges i àudios queden arxivades i etiquetades en una gran base de dades gràcies a un complex sistema tecnològic que en facilita la revisió.