Seguretat del Pacient i habilitats pràctiques en la mobilització i la prevenció d'esdeveniments adversos relacionats amb la integritat cutània

  Curs teòric-pràctic dirigit a professionals de la salut implicats en la cura de persones depedents que vulguin conèixer i aplicar les cures preventives per a la prevenció d'esdeveniments adversos relacionats amb la integritat cutània, sota l'òptica de la seguretat del pacient i la del professionalde salut.

Objectius d'aprenentatge:

Objectiu general:

  • Conèixer i comprendre els fonaments teòrics i pràctics de la prevenció i gestió de lesions cutànies relacionades amb la dependència (LCRD) per tal de millorar la qualitat de l'atenció i la seguretat del pacient en entorns assistencials.
  • Desenvolupar competències en tècniques de mobilització segura de pacients, aplicant els coneixements en seguretat del pacient per reduir el risc de lesions tant en pacients com en professionals.

Objectius específics:

  • Identificar i comprendre l'etiopatogènia de les diferents lesions cutànies relacionades amb la dependència (LCRD), incloent-hi les lesions per pressió, la dermatitis associada a la incontinència i els esquinçaments cutanis.
  • Conèixer i comprendre les bases teòriques de la immobilitat i de la mobilització segura de pacients, reconeixent la seva importància en la prevenció de lesions i la millora de la qualitat assistencial.
  • Conèixer i comprendre el concepte i la importància de la Seguretat del Pacient en la cura de la integritat cutània, com a component essencial en l'atenció a persones amb mobilitat reduïda.
  • Saber valorar el risc de lesions per pressió (LPP) i de deteriorament de la integritat cutània, avaluant el nivell de mobilitat dels pacients per planificar una atenció preventiva i adaptada.
  • Conèixer i saber utilitzar de manera racional els diferents productes i dispositius per a la prevenció de les LCRD, incloent-hi la cura local de la pell i els dispositius locals per al suport i distribució de pressió (SEMP).
  • Adquirir habilitats per realitzar una mobilització segura dels pacients, aplicant tècniques de manipulació que minimitzin el risc de lesions tant per als pacients com per als professionals.
  • Desenvolupar habilitats per a la realització de transicions segures dels pacients (llit-cadira i sòl-cadira), assegurant una correcta aplicació de les tècniques de transferència per evitar lesions.
  • Definir i interpretar els indicadors epidemiològics relacionats amb la seguretat del pacient en la integritat cutània, utilitzant-los com a eina de millora contínua en l'atenció assistencial.

Professorat:

Joan Enric Torra Bou Formació acadèmica
  • Doctor en Infermeria per la Universitat de Barcelona.
  • Llicenciat en Infermeria amb especialització en ferides cròniques i cura de lesions.
Experiència professional Joan Enric Torra Bou és un destacat expert en la prevenció i tractament de ferides cròniques i lesions, amb més de 30 anys d'experiència en recerca, docència i consultoria clínica. Ha ocupat llocs de responsabilitat en institucions de renom internacional, com a professor universitari i investigador, contribuint significativament a la millora de les pràctiques clíniques en aquest camp. És un referent per la seva capacitat innovadora en el desenvolupament de tecnologies aplicades a la cura de ferides. Activitat investigadora Com a investigador reconegut, Torra ha liderat i participat en projectes europeus i internacionals sobre el maneig de les ferides, promovent l'avenç de la ciència en aquest àmbit. Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques d'impacte, on ha compartit les seves troballes sobre les millors pràctiques per a la gestió de ferides cròniques, així com sobre els avenços en productes i tècniques innovadores per a la cura de la pell. Participació en organitzacions
  • Membre actiu i col·laborador de la European Wound Management Association (EWMA).
  • Col·laborador habitual en conferències internacionals i esdeveniments formatius en el camp de la cura de lesions i ferides cròniques.
Contribucions destacades Joan Enric Torra ha estat reconegut per la seva tasca en la formació d'equips clínics i en la difusió de protocols de tractament que asseguren una atenció de qualitat per als pacients amb ferides cròniques. La seva experiència en innovació clínica i el seu compromís amb la millora continua han fet de les seves aportacions un referent en la infermeria moderna. Publicacions Amb una prolífica activitat en publicacions científiques, Torra ha escrit sobre temes que van des del tractament de lesions per pressió fins a la innovació en productes per a la regeneració de teixits i la prevenció de complicacions en pacients de risc.   Carles Salvadó Escarramán Formació acadèmica
  • Diplomat i Grau en Fisioteràpia per les Escoles Universitàries Gimbernat - Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  • Màster Oficial en Gestió i Prevenció de Riscos en la Comunitat per l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI - UAB) i la Fundació Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull - URL).
  • Màster Propi en Ecologia Emocional per la Fundació Àmbit.
Experiència professional Carles Salvadó Escarramán és un fisioterapeuta especialitzat en mobilització segura de pacients i prevenció de riscos, amb una àmplia experiència com a formador i consultor independent en dispositius mèdics per al maneig segur de pacients:
  • Freelance Safe Patient Handling Trainer and Advisor: Dedicat a la formació i assessorament en l'ús de dispositius mèdics per a la mobilització segura de pacients, especialment en persones amb situació de dependència.
  • Professor Col·laborador en institucions acadèmiques de prestigi com Escoles Gimbernat (UAB), Fundació Universitària del Bages (FUB - UManresa), Tecnocampus (Universitat Pompeu Fabra), i Centre d’Estudis en Salut i Socials (CESS - UVic).
  • Formador P.R.A.P. 2A en Ergonomia i Ergomotricitat a través de la certificació d’ERGOTEAM FRANCE i INRS, especialitzat en formació ergonòmica per a professionals de la salut i sectors relacionats.
Certificacions i especialitzacions
  • Advanced Manual Handling Level 4 Award en Single Handed Care per ROSPA Qualifications - A1 Risk Solutions, que inclou tècniques avançades de maneig manual per al suport a persones en situacions de dependència.
  • Certificació en Facilitació i Dinàmiques de Grup per la Fundació Àmbit (Ecologia Emocional), que integra tècniques per al desenvolupament de competències emocionals i gestió de dinàmiques grupals en entorns de formació i assistència.
Contribucions destacades Carles Salvadó ha contribuït a la formació de professionals de la salut en pràctiques de mobilització segura, amb un enfocament en la prevenció de lesions i la millora de la qualitat de vida tant per a pacients com per a cuidadors. La seva combinació d'experiència tècnica i formació en ecologia emocional li permet oferir una formació integral i adaptada a les necessitats de l'àmbit assistencial i comunitari.  

Informació general

Dirigit a:

Professionals sanitaris d’infermeria, fisioteràpia, terapeutes ocupacionals i auxiliars d’infermeria

Modalitat:

Presencial

Calendari:

16 de desembre de 2024

Durada:

8 hores

Horari:

De 9:00h a 18:00h

Nº Places:

20 persones

Lloc:

4DHealth Innovation Simulation Center

Acreditació:

en procés d'acreditació

Inscripcions i

més informació

contacta