El passat 4 de novembre es va dur a terme a l’Auditori de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears les 4es Jornades de Formació Continuada organitzades per la Societat Catalana Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARTD). Aquest any es centraven en Simulació Clínica, on l'especialitat d’Anestesiologia hi juga un paper clau en el desenvolupament d'aquesta disciplina pel seu caràcter transversal dins els hospitals, d'ampli coneixement d'habilitats tècniques i situacions crítiques; i pel seu lideratge i capacitat en la presa de decisions cabdals en la bona evolució dels pacients en molts àmbits, en l'atenció segura i de qualitat
Durant les Jornades, el Dr. Marc Bausili, cap de Servei Anestesiologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa i col·laborador clínic del centre d’innovació i simulació 4D Health, va presentar el projecte d’innovació docent desenvolupat pel centre igualadí sobre simulació clínica virtual en el malalt crític, on va poder explicar el treball desenvolupat en modalitat virtual que va ser incorporada pel Màster De Crítics d'Infermeria de la Universitat de Barcelona (IL3-UB), així com d’altres màsters del país relacionats amb la infermeria de l’àmbit del pacient crític en la unitat de cures intensives del país.
Durant el 2021 el centre 4D Health va configurar un grup de treball amb experts d'infermeria en malalt crític de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, coordinats pel Dr. Marc Bausili, i que van ser capaços de realitzar casos de simulació d'alta complexitat i convertir-los en una eina docent d'alta qualitat i flexible a les diferents necessitats del postgrau i àmbit de la formació continuada.
Els casos clínics desenvolupats estan relacionats amb les cures infermeres al malalt crític amb trastorn neurològic, politraumàtic, respiratori, cardíac i digestiu. A través del seu treball, els professionals, poden entrenar les competències tècniques essencials, juntament amb les competències no tècniques tan necessàries en l’àmbit sanitari com el treball en equip, el lideratge, la presa de decisions, la comunicació i la relació amb les noves tecnologies.
L’objectiu pedagògic que es planteja amb l’ús d’aquest recurs educatiu de simulació és ampliar l’entorn d’aprenentatge i fomentar el pensament crític i la presa de decisions dels professionals mitjançant la visualització, anàlisi i reflexió de casos reals simulats, juntament amb els seus docents i facilitadors, per posteriorment transferir aquests coneixements apresos a la pràctica assistencial real.
Aquest projecte de simulació en l’àmbit de crítics ha sigut guardonat amb 2 premis. Primer va rebre El Premi Joan Maria Malapeira i Gas 2021, de caràcter universitari, atorgat a l’equip del Màster en cures d’infermeria al malalt crític IL3-UB. Darrerament, també ha obtingut un nou premi internacional RECLA a les millors pràctiques en formació contínua en el XXVII Trobada Internacional de la Xarxa d’ Educació Continua de LATAM i EUROPA.