4D Health participa en el projecte europeu INSTrUCT

4D Health participa en el projecte europeu INSTrUCT

4D Health Innovation Simulation Center participa en el desenvolupament d’un innovador recurs educatiu en línia per reduir la principal pandèmia no transmissible: el tabaquisme.

 

Més d’un miler d’estudiants de quatre països europeus testaran aquesta eina formativa, que incorpora la simulació virtual com a metodologia d’aprenentatge, durant aquest curs 2020-2021.

 

El projecte INSTrUCT és un projecte europeu finançat pel programa ERASMUS + liderat per l’Institut Català d’Oncologia amb la participació de set universitats europees.

4D Health ha participat en el marc d’aquest projecte, col·laborant en el desenvolupament de la primera eina d’aprenentatge electrònic dirigida a combatre la principal epidèmia no transmissible de la nostra societat: el tabaquisme. La pandèmia es considera la principal causa prevenible de malalties, discapacitats i morts al món i és responsable de gairebé vuit milions de morts a l’any, 700.000 d’elles a Europa.

El desenvolupament d’aquesta eina és un dels objectius centrals del projecte INSTRrUCT, que va començar el 2019 amb un període d’implementació de quatre anys i un finançament de 360.596 € del programa Erasmus +. Tot això, ha estat possible gràcies a l’expertesa de la Unitat de Control de Tabac i e-oncologia de l’Institut Català d’Oncologia en oferir un cursos en línia en tabaquisme, i el suport pedagògic de 7 universitats: la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Navarra, el King’s College de Londres, l’Escola Superior d’Enfermagem de Coïmbra, la Université Libre de Bruxelles, la Universitat de Barcelona, l’Erasmushogeschool Brussel i la Universitat de Lleida.

INSTrUCT és un recurs formatiu obert que està dirigit a formar estudiants de ciències de la salut en els fonaments psico-farmacològics necessaris per oferir i proporcionar suport per deixar de fumar en la pràctica clínica.

El curs INSTrUCT s’ha desenvolupat incorporant eines pedagògiques en línia, com ara la simulació virtual, que permet formar als estudiants en un entorn virtual, augmentant els seus coneixements teòrics, així com les seves habilitats i habilitats terapèutiques. “Aquesta característica és particularment rellevant en el nou context de COVID”, explica Cristina Martinez, investigadora principal del projecte, investigadora de l’ICO (Centre col·laborador de l’OMS sobre control del tabac).

Franc Espinar, Director de Projectes del 4D Health, afirma que “la participació del 4D Health en aquest projecte ha suposat un impuls en el desenvolupament de la simulació virtual com a nova línia de treball del centre”.

 

Després de la fase pilot a les universitats implicades durant el curs 2020-2021, el curs s’implementarà i s’avaluarà per incorporar elements de millora i augmentar la seva difusió a altres facultats de ciències de la salut d’Europa.