4D Health participa en el curs d’artroscòpia de la Societat Espanyola de Genoll

4D Health participa en el curs d’artroscòpia de la Societat Espanyola de Genoll

Aquesta setmana el centre d’innovació i simulació 4D Health d’Igualada participa en el curs pràctic d’artroscòpia de genoll per a residents de cinquè any, organitzat per la Societat Espanyola de Genoll (SEROD), i que es duu a terme al Laboratori d’Anatomia Humana de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.

Es tracta d’una formació en la qual, fins a dia d’avui, l’aprenentatge dels cirurgians es duia a terme únicament a través de la pràctica amb cadàvers. Aquest any s’ha apostat per innovar, introduint un nou programa formatiu que inclou l’estació de simulació, mitjançant el simulador VirtaMed Arthros. L’adquisició d’aquest simulador ha estat possible gràcies a la subvenció de 200,000€ que l’Ajuntament d’Igualada ha obtingut procedents del Instituto de Salud Carlos III, del Ministerio de Ciencia e Innovación, i que s’ha destinat al 4D Health, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI). L’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha afirmat que aquest equip simulador, adquirit gràcies a la subvenció aconseguida per l’Ajuntament, permet que el 4D Health sigui un centre punter i de referència en la formació de cirurgians del país.

El curs té una duració d’una setmana i forma a 24 cirurgians ortopèdics. Les pròximes edicions del curs es duran a terme a Madrid i Màlaga, amb el doble d’alumnes en cadascuna d’elles. S’ha demostrat que l’entrenament amb simulació augmenta les habilitats dels cirurgians i deriva en millors experiències pels pacients.

La formació dels metges residents és un punt clau per obtenir l’excel·lència en la pràctica clínica i quirúrgica dels professionals mèdics del nostre sistema de salut. La cirurgia artroscòpia requereix d’unes habilitats cognitives i manuals molt específiques i de difícil adquisició, el que comporta un increment en el temps quirúrgic, amb alta taxa de complicacions intraoperatòries si aquest aprenentatge es realitza en la pràctica habitual hospitalària, el que va en detriment de la seguretat del pacient.

La realització de cursos amb cadàvers és una eina efectiva per adquirir les habilitats necessàries en artroscòpia, però es tracta d’un mètode car i de difícil accessibilitat per molts dels metges residents degut a la limitació existent de cursos. La utilització de simuladors és una altra eina molt efectiva, més accessible i amb una millor relació cost/benefici, i que permet al resident la pràctica ininterrompuda de les habilitats quirúrgiques bàsiques en cirurgia artroscòpia abans de posar-les en pràctica amb pacients al quiròfan, reduint així la morbiditat clínica, optimitzant els recursos quirúrgics i maximitzant l’experiència d’entrenament.

La tècnica artroscòpia requereix de moltes hores d’entrenament degut a la seva complexitat, ja que s’introdueixen conceptes com la triangulació dins una articulació, la coordinació ull-mà, la orientació espacial i el pas de l’espai quirúrgic tridimensional al monitor d’artroscòpia bidimensional. Adquirir aquestes habilitats amb aparells de simulació quirúrgica permet als cirurgians i residents practicar procediments quirúrgics específics en un entorn de formació molt realista.

Per aquests motius, des de la SEROD s’ha desenvolupat un programa formatiu en cirurgia artroscòpica de genoll basat en la implementació de la tecnologia de simulació quirúrgica, perquè formi part de l’itinerari formatiu del metge resident.

Reforçar habilitats a través de la repetició

L’objectiu de l’entrenament quirúrgic és imitar una operació al cos humà tan fidelment com sigui possible, mentre s’aprofundeixen les habilitats del cirurgià al llarg del procés. Però una operació amb èxit comença molt abans de la primera incisió. La simulació quirúrgica permet utilitzar els millors aspectes de l’“aprendre fent” i l“aprendre per errors”, en contraposició a la comprensió que els humans aprenguin per repetició.

El simulador quirúrgic permet que els cirurgians i els residents adquireixin el seu conjunt d’habilitats a través de la repetició, en un entorn net, abans de provar un procediment específic en un cadàver.

Amb l’entrenament de simulació, els cirurgians poden aprendre com corregir un error sense ni tan sols cometre’l, preparant-los per a la situació i ensenyant-los com corregir-lo sense repercussions ni danys. El simulador quirúrgic generalment permet identificar com un cirurgià realitza un determinat exercici/tècnica, què pot estar fent de forma incorrecta, i brinda suggeriments per millorar i assegurar un resultat més positiu per al pacient.